• Cumartesi Yazıları
  • Düşler ve Erdemler

    Kılavuzu Don Quijote olanın burnu Cyrano gibi olur.

    Google
     
    Web Düşler ve Erdemler'de
    <$BloPerşembe, Aralık 01, 2005

    <$Blo

    Motosiklet kimilerine göre heyecan ve macera arayan kızları tavlamak için kullanılan bir araçtır. Kimilerine göreyse "Hızlı yaşa - Genç öl - Efsane ol" felsefesinin sembolüdür. Aşağıdaki metin, The İmam filminde çizilen imam portresiyle bir arada düşünülünce motosiklet için yeni bir tanım daha getiriyor: "Açık görüşlü din adamının olmazsa olmazı."

    "Diyorum ya sana, mecnun gibiydin. O zamanlar çok dindar olduğun için hemen manevi eğitimcin Don Renato'ya gittin, şu kafasından bereyle motosiklet kullanan ve herkesin açık görüşlü dediği rahiplerden biriydi. Eleştiri rununa sahip olmak gerektiğini düşündüğü için, kilisenin yasakladığı yazarları bile okumana izin veriyordu. Ben böyle bir şeyi bir rahibe anlatmaya cesaret edemezdim doğrusu, ama senin birine açılman gerekiyordu..."

    (Umberto Eco, Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi, sayfa 251, Doğan Yayınları, Ekim 2005.)

    Umberto Eco, biyografik izler de taşıyan son romanında, bir kaza sonucu hafızasını yitiren 60 yaşında bir sahafın hikayesini anlatıyor. Antika kitap satıcısı, kazadan sonra geçmişiyle ilgili -adı soyadı, karısı, çocukları, torunları dahil- hiçbir şey hatırlamıyor. Ama okuduğu kitaplar ve ansiklopedik bilgiler bir şekilde hafızasında kalmış. Yukarıda alıntıladığımız bölümde, gençliğinde yazmış olduğu şiirleri inceleyerek bir zamanlar delicesine aşık olduğu birinin bulunduğu anlayan antikacı, merakını gidermek için, ilkokuldan liseye kadar beraber okuduğu çocukluk arkadaşından bilgi alıyor.

    <$Blo0ents:

    <$BloYorum Gönder