• Cumartesi Yazıları
  • Düşler ve Erdemler

    Kılavuzu Don Quijote olanın burnu Cyrano gibi olur.

    Google
     
    Web Düşler ve Erdemler'de
    <$BloPazartesi, Haziran 27, 2005

    <$Blo

    Bugünkü sabah haberlerinde basın özetleri içinde geçen bu başlık dikkatimi çekti kulak kabarttım. İlginç bir haber. Öte yandan bu yazacağım yazı da benim açımdan çok zor bir yazı olacak. Kelimelerimi çok dikkatle seçmeliyim. Ne demek istediğimi çok iyi ifade etmeliyim yoksa durum çok kötü bir hal alabilir. Korkuyorum. Kimden mi korkuyorum? Atatürkçülerden. Çünkü Atatürk'ü Atatürkçülerden kurtarmalıyız diyeceğim.

    Bu fikre ilk kez birkaç yıl önce İstanbul Tüyap'taki kitap fuarı ziyaretimde ulaşmıştım. Atatürkçü Düşünce Derneği standını görünce... Standın adını tekrar yazayım: Atatürkçü Düşünce Derneği. Bulunduğumuz mekanı tekrar yazayım: Kitap Fuarı. Sözkonusu derneğin kitap fuarındaki standında sadece Atatürk rozeti satılıyordu. Sadece rozet. Bu mudur yani? Bir "düşünce" derneği, rozet de satabilir. Ama sadece rozet satması kanımca, kabul edilemez.

    Bugünkü gazetelerde de Akdeniz Oyunları'nda görev alan Plaj Voleybolu bayan takımımız oyuncularının Amerikalı gazeteciye laiklik dersi verdikleri yazıyordu. Bir de fotoğraf. Kendi doğrularımızı birilerine anlatıp sık sık "dersler" veriyoruz, eminim ki bu dersleri alanlar derin düşüncelere dalıyor, o güne kadar ne büyük yanılgılar içinde olduklarını anlayıp hayıflanıyorlardır. Cumhurbaşkanımız A.N. Sezer de geçen Nato toplantısında Bush'a birkaç ders vermiş, uyarmıştı.

    Plaj voleybolu oynamakla Atatürkçü olunur mu? Ya da Plaj Voleybolü kostümü giyenler Atatürkçülük kriterlerini tam olarak sağlamış "aydın", "ilerici", "laik" insanlar mıdır? Plaj voleybolü kostümü giyeceğimiz güne kadar bizim de Atatürkçü olabilme şansımız var mıdır? Düşünce derneğinin sadece rozet dağıtmasından farklı olmayan bu plaj voleybolü konusuna değinerek laik düzeni yıkmaya mı çalışmaktayım?

    İnsanların plaj voleybolu oynarken giyilen kıyafetleri giymesiyle Atatürkçü olacaklarını düşünen birileri devlet yönetimine gelirse, insanların giyim kuşamlarıyla "yakından" ilgili olan devletimiz, kamusal olan ve olmayan her alanda insanlarımızın plaj voleybolu kıyafetleri dışındaki kıyafetleri giymesini yasaklayabilir.

    İlerleme, Atatürkçülük, ilericilik; giyim kuşam dışında, daha içerik zengini konu başlıklarındaki başarılarla kanıtlanmalı. Biz gazetelerimizi yada televizyonlarımızı açtığımızda "sadece" plaj voleybolü kostümü içindeki kızlarımızın kostümleriyle birlikte anılan bir Atatürkçülüğün işimize yaramayacağını düşünüyoruz. Biraz daha içerik zengini ve ciddi bir Atatürkçülük için; Atatürk'ün rozet ve kostüm "Atatürkçü"lerinden kurtarılması gerekiyor sanırım.


    NOT: Burada , burada ve burada aynı haberle ilgili başka yorumlar da var göz atmalısınız. (edit:01.07.2005)

    <$Blo4ents:

    <$BloAnonymous Adsız...

    <$Blogüzel bir düşünce bu konu hakkındaki görüşlerine katılıyorum. A.D.D. nin ne işe yaradığını bu yaşıma kadar kavrıyamadım. herhangi bir gösteride de kendilerini göremedim. bu insanlar ne yapar onun hakkında da pek bir bilgim yok. Atatürkçü olucam diyerek Atatürkçü olunmuyor malesef.

    <$Blo27/6/05 13:08 <$Blo 
    <$BloBlogger BAHADIR AKIN...

    <$BloAtanın oğulları golfte "tarihi başarı" kazanmış ama kimsenin umursadığı yok, buna dikkat çekerim. http://izlenimler.blogspot.com da konuyla ilgili değerlendirmeler var.

    <$Blo1/7/05 17:08 <$Blo 
    <$BloBlogger Don Quijote...

    <$BloSevgili "izlenimler" kızlarımız ve oğullarımızla ilgili yazılarınızı beğeniyle okudum. Gerçekten de neden herşeyi böyle slogan düzeyinde düşünür olduk? Bütün duyguları, düşünceleri, dünya görüşlerini anında slogana dönüştürüp işin kolayına kaçıyoruz galiba. Eh ne de olsa popüler kültür Türkiye'de patladı. Ülkemizde hangi politik görüşten olursa olsun, hangi dünya görüşünden olursa olsun şablonculuk, slogan düşkünlüğü çok yaygın bir hastalık haline geldi. Bu mücadele edilmesi gereken birşey. Mücadeleye devam...

    <$Blo1/7/05 18:43 <$Blo 
    <$BloAnonymous Adsız...

    <$Blobence bir tepki haberi bu... mevcut hükümetin gizli yürüttüğü bir takım değişimlere gönderme yapılmış. birçok ülke insanının düşündüğü Türk imajında resimde görünenden çok farklı şeyler var...

    <$Blo21/9/05 12:41 <$Blo 

    <$BloYorum Gönder