<$Blo
İlk kez 1991 yılında şanlı, şöhretli “gerçek” nobel ödüllerine alternatif olarak “Yararı Kuşkulu Araştırmalar Kayıt Defteri” (Annals of Improbable Research) adlı mizah dergisince düzenlenen Ig Nobel törenleri, gerçek Nobel sahiplerinin de katıldığı, eğlenceli gösteriler, yarışmalar ve atışmalarla ilgili odağı olmayı sürdürüyor. “Yeniden üretilemeyecek ve üretilmemesi de gereken başarılar” için verilen ödüllerin bu yılki sahipleri şunlar:ORNİTOLOJİ: Kaliforniya Üniversitesi’nden (Davis) Ivan Schwabb ve Kaliforniya Üniversitesi’nden (Los Angeles) R.A.May, ağaçkakanların neden baş ağrısı çekmediklerini açıkladıkları için.
BESLENME: Kuveyt Üniversitesi’nden Wasmia al-Houty ve Kuveyt Çevre Sağlığı Dairesi’nden Faten al-Musallam, bok böceklerinin yemek seçtiklerini ortaya çıkardıkları için.
BARIŞ: Howard Stapleton. Yalnızca gençlerin duyabildiği, yetişkinlerin ise algılayamadığı bir ses aralığında çalışan elektromanyetik bir “gençsavar” icat edip, daha sonra aynı teknolojiyi hocaların duymadığı, yalnızca gençlere yönelik cep telefonu zil sesleri geliştirdiği için.
AKUSTİK: Harvard Öncü Tıp Derneği, Brandesi ve Northwestern Üniversiteleri’nden Lynn Halpern, Vanderbilt ve Northwestern Üniversiteleri’nden Randolph Blake ve Michigan ve Northwestern Üniversiteleri’nden James Hillenbrand. “Karatahtaya sürtülen tırnakların çıkardığı sesin insanları neden rahatsız ettiği” konusunu aydınlatmaya yönelik deneyleri için.
MATEMATİK: Avustralya Commonwealth Bilim ve Araştırma Enstitüsü’nden Nic Svenson ve Piers Barnes. Bir grupta (neredeyse) hiç kimsenin gözünü kırpıştırırken görünmemesi için çekilmesi gereken fotoğraf sayısı konusundaki araştırmaları için.
EDEBİYAT: Princeton Üniversitesi’nden Daniel Oppenheimer. “Gereğine bakılmaksızın kullanılan uzun söylemlerin sonuçları: Gereksiz yere kullanılan uzun sözcüklerle ilgili sorunlar” adlı araştırması için. Oppenheimer’ın ödül törenindeki nutku: “Kısa konuşma zekayla ilişkiliymiş. Teşekkürler”.
TIP: Tenessee Üniversitesi Tıp Fakülesi’nden Francis M. Fesmire. “Sürekli Hıçkırığın Dijital Rektal Masajla Durdurulması” adlı bilimsel raporu için. Fesmire, ödül töreninde yaptığı açıklamada yöntemin Vagus Siniri’nin stimüle edilmesiyle ilgili olduğunu ve daha önce de hızlı kalp atışlarını normale döndürmek için kullanıldığını vurguladı. Amerikalı doktor, bununla birlikte acil servisteyken gelen bir vakaya son çare olarak anuse parmak sokma yöntemini “ilk ve son kez” uyguladığını, orgazmla sonuçlanan cinsel ilişkinin hıçkırığa tutulmuş kimselerin daha çok tercih edebilecekleri, denenmiş bir yöntem olduğunu da açıkladı.
FİZİK: Pierre ve Marie Curie Üniversitesi’nden (Paris) Basil Audoly ve Sebastian Neukirch. Kuru spagetti çubuğunun neden ikiye değil de daha çok parçaya bölündüğü gizemini açıklamaya yönelik çalışmaları için.
KİMYA: İspanya Valencia Üniversitesi’nden Antonio Mulet, Jose Havier Benedito ve Jose Bon ile Balear Adaları Üniversitesi’nden Carmen Rossello. “Çedar peyniri içindeki ultrasonik hızın ısıyla ilişkisi” konusundaki araştırmaları için.
BİYOLOJİ: Hollanda Wageningen Tarım Üniversitesi, Tanzanya Ulusal Tıp Araştırmaları Enstitüsü ve Uluslararası Atom Enerjisi Ensitüsü’nden Bart Knols ile yine Wageningen Tarım Üniversitesi’nden Ruurd de Jong. Dişi Anofel cinsi sivirisineğin, insan ayak kokusu ile limburger peynirinin kokusunu aynı derecede çekici bulduklarını gösterdikleri için.
(Bilim ve Teknik Dergisi, Kasım 2006 sayısı, sayfa 13).
Ayrıca bkz:
http://improbable.com/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel_ödülleri
http://en.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel_Prize
<$BloYorum Gönder